FaceBook  Twitter  

Er is waarschijnlijk geen mens op onze aarde die niet één of meerdere keren geconfronteerd is met slapeloosheid. Het ligt voor de hand om slaappillen te kopen als je lijdt aan slaapgebrek, want je wil er liefst zo snel mogelijk vanaf. Een slechte nachtrust kan je leven grondig verstoren en dus lijken slaappillen de beste oplossing. Helaas, slaappillen kopen is niet zo eenvoudig als het lijkt, althans slaappillen die je echt helpen.

De complicatie met slaappillen kopen begint met de oorzaken van het slaapgebrek. Er kunnen heel veel redenen zijn waarom je te maken krijgt met slapeloosheid: stress, depressie, het werken van nachtdiensten, jetlag, bijwerkingen van geneesmiddelen, ouder worden. Voordat je slaappillen gaat kopen doe je er dus goed aan om eerst te achterhalen wat de oorzaak van je verstoorde nachtrust is. Is het duidelijk waar het aan ligt, dan kun je gaan kijken welke slaappillen het meest geschikt voor je zijn.


Weet je niet direct wat de oorzaak is, dan kun je beter eerst je huisarts raadplegen. Hij zal je klachten met je bespreken en je een passende slaappil voorschrijven. Hebben je klachten een mentale achtergrond, zoals bij depressie, dan kan het verstandig zijn om een psycholoog of psychiater te raadplegen. Zij kunnen bepalen of slaappillen wel of niet goed zijn en wellicht in combinatie met een andere therapie gebruikt kunnen worden. Soms schrijven zij in plaats van slaappillen kalmeringsmiddelen voor, die ook kunnen helpen om beter te slapen.

Slaappillen bestellen

Slaappillen (op recept) worden in eerste instantie verkocht door apotheken. Met de opkomst van het internet kun je nu ook slaappillen bestellen via websites. Veel apothekers hebben hun eigen website waar je slaappillen kunt bestellen. Daarnaast zijn er nog andere websites waar je slaappillen zonder recept kunt bestellen.

Er zijn dus twee soorten slaappillen: degenen die je alleen op doktersvoorschrift kunt krijgen en de zogenaamde OTC (over the counter) slaappillen. Het laatste type slaappillen is meestal gemaakt van kruiden. Anders dan de slaappillen op recept, zijn de OTC slaappillen niet verslavend. Heb je te maken met incidentele slaapstoornissen, dan kun je bijvoorbeeld eerst OTC slaappillen bestellen in plaats van direct met zware middelen te beginnen.

Er zijn veel antihistaminica (bijvoorbeeld tegen hooikoorts) die als vrij verkrijgbare slaappillen worden gebruikt. Deze middelen zijn echter niet vrij van bijwerkingen en/of allergische reacties, dus voordat je een dergelijke slaappil bestelt moet je heel goed de bijsluiter bestuderen.

Een populair product dat veel mensen gebruiken als slaappil is melatonine. Deze stof komt van nature voor in het menselijk lichaam en is daarom volkomen onschadelijk. Het middel werkt vooral goed als je problemen hebt met inslapen. Ouderen bijvoorbeeld, maken meestal minder melatonine zelf aan en hebben daardoor moeite met inslapen. Je kunt melatonine slaappillen in verschillende doseringen bestellen via internet.